Godnie Święta – płyta Julii Doszny i Antoniego Pilcha

Cieszymy, iż w tym roku ziści się (jak ufamy) kolejne marzenie artystów współpracujących z naszą Fundacją. Marzenie to dotyczyło nagrania płyty z wyjątkowym repertarem przez osobę o wyjątkowym talencie i wrażliwości.  Czujemy się wyrużnieni , że Fundacja „Memo” będzie wydawcą najnowszej płyty Julii Doszny i Anoniego Pilcha.

Spotkanie znanej łemkowskiej pieśniarki, która od lat popularyzuje kulturę Łemków, stworzyła zespół Wereteno, dokonała licznych nagrań płytowych i filmowych, koncertowała w kraju i na świecie oraz lutnisty, śpiewaka, pedagoga, animatora muzyki dawnej, założyciela zespołu Bractwa Lutni (płyta „Pacierz Polski”) i Akademii Tradycji (płyta „Pieśni Rzeczypospolitej Wielu Narodów” oraz płyty autorskie „Pątnik” i „Pieśni Słonne”), to ciekawe i cenne połączenie ludowej tradycji i jej szczególnego, staroruskiego rytu z estetyką odtwórców autentycznej muzyki dawnej a także symboliczną dla tego obszaru muzyki lutnią. Program wybrany przez oboje artystów na płytę „Godne Święta” zawiera w sobie najstarsze kolędy m.in. ze zbiorów Oskara Kolberga i Jerzego Bartmińskiego – z pogranicza dawnej Polski i Rusi. Do projektu – jako producent – został zaproszony muzyk tworzący muzykę ilustracyjną, filmową Maciej Kudłacik, współpracujący m.in. z muzykami łemkowskimi i przedstawicielami muzyki współczesnej.

Proces nagrywania miał miejsce w cudownym miejscu – Domu Ikon w Nowicy prowadzonym przez księdza Jana Pipkę. Niesposób w krótkim wpisie oddać atmosferę tamtych letnich dni …Już nie długo efekt pracy będzie można usłyszeć. Cierpliwości!