o Pani Halinie Brzazgacz

Fundacja „Memo” otrzymała dotację z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura ludowa i tradycyjna” edycja 2018 na realizację zadania  pt. „Mistrzyni Tradycji – Halina Brzazgacz z Roczyn”.

Halina Brzazgacz jest mieszkanką  powiatu wadowickiego; od kilkudziesięciu lat wyrabia metodą tradycyjną kwiaty bibułkowe (ludowe kwiaty sztuczne) w niewielkiej miejscowości Roczyny na pograniczu województwa małopolskiego i śląskiego. Naukę rozpoczęła jako dziecko w domu rodzinnym; rodzice  zajmowali się ogrodnictwem oraz przygotowywali wieńce pogrzebowe i bukiety okolicznościowe przy produkcji, których wykorzystywano bibułkowe kwiaty. Jest niekwestionowaną Mistrzynią tworzenia różnego rodzaju ludowych kwiatów sztucznych, posiada własny i unikatowy styl; potrafi odwzorowywać wszystkie rodzaje kwiatów istniejące w przyrodzie a także tworzyć własne (nie mające odpowiedników w rzeczywistości). Układa kompozycje kwiatowe (bukiety) do których używa jedynie naturalnych komponentów. W swojej pracy wykorzystuje tradycyjne ludowe wzory i metody pracy z tworzywem a także wymyśla i udoskonala własne. Miejsce pogranicza w jakim przyszło jej żyć wpłynęło na unikatowość używanych przez nią wzorów, kolorystyki a także sposobów komponowania kwiatów. Jest również Mistrzynią tworzenia obrzędowym wieńców dożynkowych, w które czasem wkomponowuje ludowe kwiaty sztuczne. Halina Brzazgacz prowadziła liczne warsztaty, jednak były one krótkoterminowe i często przeznaczone dla zmieniającej się grupy osób; warunki takie nie sprzyjają przekazywaniu tajników wiedzy z zakresu niuansów bibułkarstwa. Zadanie ma zatem na celu wspieranie procesu transmisji niematerialnego dziedzictwa kulturowego: zanikającej sztuki rzemiosła tradycyjnie związanego z powiatem wadowickim jakim jest tworzenie ludowych kwiatów sztucznych z bibuły. Transmisja ta polega na bezpośredniej relacji mistrz uczeń oraz międzypokoleniowym przekazie zarówno wiedzy jak i umiejętności (oraz postaw i funkcji) jaką dysponuje Halina Brzazgacz osobom (uczniom) szczególnie zainteresowanym praktyczną kontynuacją tej profesji wywodzącym się z tej samej wspólnoty i kultury lokalnej co mistrz. Prowadzenie nauki będzie odbywać się w pracowni Haliny Brzazgacz przez okres 8 miesięcy: od kwietnia do listopada 2018 r.

Jesteś zainteresowany/a podjęciem bezpłatnej nauki? Napisz na adres  fundacjamemo@gmail.com lub zadzwoń do koordynatorki projektu Reginy Pazdur 531 245 785